Vážení kolegové a přátelé,

srdečně vás zveme na úvodní přednášku z cyklu StředověC JinaX v tomto semestru. Již tradičně semestr zahájí prof. Ivan Foletti.

Umění Jižního Kavkazu – především dnešní Arménie a Gruzie – je stále popelkou v rámci historicko-uměleckého výzkumu. Zájem o toto území je úzce vymezen i mezi širokou veřejností. Zaměřuje se pouze na jeho přírodní krásy a s nimi spojený turismus, případně na spotřební vnímání Tbilisi jako hlavního města zdánlivě exotických alkoholových dýchánků. Tato situace nevznikla náhodou. Jde o dlouho budovaný pohled na region, který se formoval v letech takzvané „Velké hry“, tedy soupeření Ruska a Velké Británie o střední Asii. Na situaci se však později podepsal také imperialismus Sovětského svazu a do jisté míry i Putinova Ruska. Svou roli v této optice hraje také západní pocit nadřazenosti, která vychází z dlouhé tradice orientalismu.

Cílem přednášky je zamyšlení nad současným pohledem na Kavkaz a především odkrytí mechanismů, které jej způsobily. Minimálně v dobách předmoderních totiž šlo o nefalšovaného kulturního hegemona euroasijského prostoru.

Setkáme se ve čtvrtek 26. září v 19 hodin v Knihovně Hanse Beltinga v budově FF na Veveří. Přednášku budeme opět přenášet online na našem YouTube kanálu. (zde).

Přednáška je součástí projektu Kontexty humanity společnosti energeia o.p.s.

Těšíme se na Vás