STUDIJNÍ CESTY

Cesty za uměním pro nás nejsou jen příjemným zpestřením školního roku, ale především nezbytnou součástí studia. Ani nejkvalitnější reprodukce a nejmodernější technologie nemohou zprostředkovat přímý prožitek ze setkání s výjimečnými objekty středověkého umění, který pociťovali lidé před staletími stejně jako dnes. Osobní kontakt s nimi často v prostředí, pro které původně vznikaly, nám může pomoci lépe pochopit, jak byly umělecké objekty vnímány jednotlivci v osobním, sociálním či náboženském kontextu. Tímto setkáním tváří v tvář chceme poznávat středověká díla jako hmatatelnou součást života přítomného i minulého a pochopit tak jejich smysl a úctu jim věnovanou, která na mnoha místech přetrvává dodnes.

ARMÉNIE & GRUZIE

Po první polovině semestru a dnech strávených v knihovně nás čekala dlouho vyhlížená exkurze za neprozkoumaným uměním dvou východních zemí ležících na křižovatce hedvábné stezky – Arménie a Gruzie.

SALERNO – GARGANO

Ten dubnový pátek se zdálo, že nic nefunguje podle plánu...

SICÍLIE

Sotva se jarní semestr trochu rozběhl, využili jsme prodlužujících se březnových dní, abychom podnikli exkurzi na Sicílii.

ISTANBUL

Jako odměnu po náročném zkouškovém období jsme už nedočkavě vyhlíželi exkurzi po stopách křesťanského umění Konstantinopole.

MILÁN

Miláno patrí medzi najviac skloňované mestá na našich prednáškach o stredovekom umení. Aj preto ma nesmierne potešilo, že som konečne dostala možnosť sa tam pozrieť. V novembri 2021 sme sa so skupinou asi dvadsiatich študentov spoločně vydali na cestu nočným vlakom z Viedne.

ŘÍM

Absolvovat prvák bez toho, aby člověk znal své spolužáky a bez možnosti své studium prožívat a sdílet s dalšími, bylo nejen těžké, ale svým způsobem i smutné. Nabídka exkurze v Římě na sklonku léta, právě pro nás absolventy prvního ročníku, tak nebyla jen vítaným zpestřením prázdninových dní, ale také možností konečně se neučit jen skrz monitory a osobně se s ostatními poznat.

RAVENNA

Po dlouhé přestávce zapříčiněné koronavirovou krizí se Centrum raně středověkých studií konečně vydalo na studijní exkurzi. Tentokrát do Ravenny. Ačkoliv CRSS již v minulých letech Ravennu několikrát navštívilo, pro téměř všechny účastníky této exkurze se jednalo o první (a doufáme, že ne poslední) setkání s tímto italským městem.

Cahors–Conques

Konec akademického roku 2020/2021 jsme strávili pěším putováním po jihu Francie. Naše cesta vedla z města Cahors podél řeky a po mírných kopcích až do Conques. Navázali jsme tak na dlouholetou tradici putování a poznávání památek očima poutníků.

LAMBACH — MARIA WÖRTH

Když vyrážíte na pátý pochod, máte pocit, že už vás snad nemůže nic překvapit, ať už v dobrém nebo špatném. S takovou bláhovou myšlenkou jsem se letos vydala spolu s pochodovými veterány Karolinkou, Klárou, Adrienem, Fávou a Ivanem na desetidenní cestu po Rakousku.

GRUZIE & ARMÉNIE

S příchodem zimních měsíců se početná skupina nejen z řad studentů Semináře dějin umění, ale také zahraničních univerzit, vypravila na týdenní studijní cestu napříč Gruzií a Arménií. Pro mnohé z nás to byla úplně první návštěva těchto zemí, a proto se naše exkurze už od začátku nesla v duchu očekávání a zvědavosti. Po našem příletu do gruzínského města Kutaisi...

GRADO — BORGO LUSSARI

***

KYJEV & ODĚSA

Červnová exkurze na Ukrajinu započala nočním příjezdem do hlavního města. První den byl věnován převážně návštěvě muzeí. Jako první jsme navštívili muzeum Chanenko, jehož příjemné, takřka domácké prostředí, obsahující původně soukromou sbírku umění manželů Chanenkových, skrývalo řadu místností s artefakty